Renesa uses locally available Indian materials in Together restaurant in Gurugram

Renesa uses locally available Indian materials in Together restaurant in Gurugram

Together is a fine dining restaurant located at the 12th floor of hotel Le Meridien in Gurugram, a city located in the northern Indian state of Haryan. The interior was designed by studio Renesa Architecture Design Interiors.

“In search of a meaningful integration of shape, color, texture and design, the entire space integrates the different planes and volumes of the site at the 12th floor of hotel Le Meridien. The ideology of the space initiates itself from the amalgamation of a young talented chef (Vanshika Bhatia) with an experienced Bar mixologist (Nitin Tewari) to form three basic parts – a kitchen , a bar and a seating space. The Indigenous characterization of using locally available Indian Materials was one of the main expressions at Together At 12thThe overlay of Indian Teak wood in contrast with the Dholpur Stone creates a juxtaposition of textures from the ceiling to the walls to the floor and visually softens the project as an understated elegant fine dine. The wooden lattice creates a symphony as well as a drama in different formats of vertical and horizontal arrangements along with the minimal rose gold plated sleek lighting design which has been conceptualized as per the branding module of the different spaces at the site. In addition to the subtle variation of Indian materiality, the same materials act like sound absorbents for the hotel below and add to the aesthetic value of the space through its grain and organic structure. The entrance acts as a transitional space, designed as a composition to create a narrow passage from the main seating space along with the speak easy arena at the bar connecting to the Private Dining Room and lounge through an area of exposed concrete overlapped with the wooden slat development to create continuity and harmony to the spatial experience of a visitor. Beyond the entrance, we discover the magnitude of the room in which the restaurant expands as we move between tables up to the open terrace space which is flooded with natural light parallel to the huge expanse of the bar. The backbone of the space, i.e. the kitchen was a huge challenge due to the importance of its strategic location and demand. To strike the right balance of aesthetics and services , the kitchen massing was moved to the end of the gallery space along with the hotel service unit area to get a huge area as well as to feed and accommodate the large volume of audience expected at the restaurant. On the other hand the bar massing was racked up at the other end of the space to create a fine balance of energies and working to ensure that the seating space amalgamated and mixed itself into the speak easy arena and the bar seating. The design of the restaurant is in equilibrium with the gastronomic and bar offerings. The kitchen comes together with the bar to form a pure space which seems visually a bit complicated but transmits an infinite number of emotions. A space so easy to apprehend that it keeps you surprised yet together,” explains Sanchit Arora, Studio Head Architect

together-restaurant-new-dehli-renesa2
Indian Teak wood in contrast with Dholpur Stone
together-restaurant-new-dehli-renesa3
Bar area
together-restaurant-new-dehli-renesa7
Main dining area and wooden lattice
together-restaurant-new-dehli-renesa4
together-restaurant-new-dehli-renesa10
Banquette seating
together-restaurant-new-dehli-renesa18
together-restaurant-new-dehli-renesa12
together-restaurant-new-dehli-renesa26
together-restaurant-new-dehli-renesa21
together-restaurant-new-dehli-renesa33
Rose gold details
together-restaurant-new-dehli-renesa66