Biasol focuses on simple and confident details at Greenwich Grind restaurant in London

Biasol focuses on simple and confident details at Greenwich Grind restaurant in London

Greenwich Grind is a laid-back coffee-and-cocktail restaurant in historic Greenwich, close to the famous Greenwich Market and the Cutty Sark. It is the 12th project designed by Melbourne-based creative studio Biasol for Grind and the first time when this brand has taken its inimitable offering outside of London’s Zone 1.

“Contemporary colour and detailing infuse the heritage building with the essence of Grind, setting the scene for its unique mix of music, design, coffee, food and cocktails. Greenwich Grind is designed to make an impact, bringing the inner-city Grind experience to the laid-back London suburb and appealing to locals, visitors and tourists alike. The venue is our 12th project for Grind and the largest and most challenging site to date. Located opposite famous Greenwich Market, Greenwich Grind is in a handsome heritage-listed building formerly home to Jamie’s Italian restaurant. In order to create a new venue with an equally strong reputation, we removed all trace of the previous restaurant, keeping the structural footprint intact. The venue is divided into three spaces – deli/takeaway, cocktail bar and dining room – with an easy flow and operational connection between each. The areas function independently and together, each with distinct but complementary aesthetics for a holistic Grind experience. The grab-and-go deli/takeaway has its own entrance. Open for breakfast and lunch, it’s a fun, bold space with Grind’s signature pink on the walls and ceiling. The Green Room is an intimate cocktail bar with a deep-turquoise-blue backdrop and elegant stools around the bar and window. Pale-pink banquettes wrap around the front of the restaurant providing lounge seating for bar and restaurant guests. The all-day restaurant for dine-in customers stretches the full length of the site with a variety of seating, including a communal table, dining tables and banquettes. The main dining room opens to an alfresco dining area, featuring a glass-atrium roof, whilst an abundance of greenery creates a conservatory-like space, evoking the leafy Greenwich area. The building’s brick walls provide texture, as do the concrete-render walls and subtly distressed finishes. Materials, colours and detailing are simple and confident, with signature pink neon signage, honed marble tabletops and black-and-white mosaic flooring – with inlaid branding to capture those Instagram-worthy moments. Greenwich Grind is redefining the London food-and-beverage social scene. Offering something for everyone, the all-day, everyday destination brings Grind’s unique blend of music, design, coffee, food and cocktails under one beautiful glass-atrium roof,” says Biasol

  • Location: Greenwich – London, United Kingdom
  • Date completed: 2018
  • Size: 4,900 square feet
  • Design: Biasol
  • Photos: Handover
greenwich-grind-restaurant-biasol-london11
Deli / take-away
greenwich-grind-restaurant-biasol-london12
greenwich-grind-restaurant-biasol-london2
The Green Room
greenwich-grind-restaurant-biasol-london1
Bar
greenwich-grind-restaurant-biasol-london3
Elegant stools
greenwich-grind-restaurant-biasol-london4
greenwich-grind-restaurant-biasol-london7
All-day restaurant
greenwich-grind-restaurant-biasol-london5
Pale-pink banquettes
greenwich-grind-restaurant-biasol-london9
greenwich-grind-restaurant-biasol-london8
Detail of neon sign
greenwich-grind-restaurant-biasol-london15
Alfresco dining area
greenwich-grind-restaurant-biasol-london13
greenwich-grind-restaurant-biasol-london17
Bar
greenwich-grind-restaurant-biasol-london18
greenwich-grind-restaurant-biasol-london19
Black-and-white mosaic flooring
greenwich-grind-restaurant-biasol-london10
Exterior
greenwich-grind-restaurant-biasol-london20
greenwich-grind-restaurant-biasol-london
Floorplan